24.5.2017

פליאו, טבעונות וטרנדים בתזונה

איתמר ישועה – דיאטן קליני

משחר ימי הקלוריות והרבה לפני שגוגל טרנדס עלה לאוויר, טרנדים בתזונה התחלפו כמו גרביים.
חלק מאותם טרנדים שרדו יותר (אטקינס למשל) וחלק פחות.

יש שתי סיבות שבגינן טרנדים בתזונה מתפתחים:

הברורה מאליה - כיצורים חיים אנחנו מתעסקים באוכל כל יום, כל היום. מה לעשות, אנחנו זקוקים למזון כדי לחיות. מעבר לכך, ברור לכל שלאוכל יש השפעה ישירה על איכות ואורך החיים שלנו. ולכן המסקנה המתבקשת היא, שלרובנו אכפת ממה שאנחנו אוכלים.

השנייה והצינית יותר - טרנדים הם מקור הכנסה מצוין. כל מה שצריך זה לעטוף אותם יפה עם כמה מחקרים תומכים, להוסיף צבע עם מוצרים נלווים (ואם אפשר שגם יעלו הרבה), להדביק טייטל של "מומחה ל..", לכתוב ספר, וזהו.

בעבר, טרנדים בתזונה התמקדו ברכיב המזון הבודד: שומן רווי, חלבונים, סיבים תזונתיים, ספירת קלוריות, ספירת נקודות ועוד (מלא!). אבל בשנים האחרונות טרנדים הפכו לקצת יותר מעניינים, פחות סביב רכיב כזה או אחר ויותר סביב אורח-חיים והוליזם. זה בהחלט שינוי מרענן, אבל זה עדיין... טרנד.

בסקר אמריקאי, כ-1200 תזונאים ותזונאיות נתבקשו לחזות את הטרנדים של 2017 (אפילו כתבתי על זה כתבה לא מזמן: ). מסתבר שהטרנד הכי חם היום הוא מיינדפולנס. אין דוגמה טובה מזו לטרנד העוסק באורח חיים.

שני טרנדים העוסקים באורח חיים ושגם מעניין לעקוב אחריהם, הם טבעונות ופליאו. שניהם טרנדים, שניהם מקור הכנסה מצוין להרבה גורמים, את שניהם עוטפים מחקרים (לטבעונות יש גם מחקרים ששווה להתייחס אליהם, לפליאו פחות), לשניהם יש המון מוצרים נלווים, ולכל אחד מהשניים יש הרבה מומחים ו"מומחים" שעוסקים בזה יום-יום.
בניגוד לטרנדים חולפים, אף אחד משני הטרנדים (טבעונות ופליאו) לא הולך להיעלם בעתיד הנראה לעין.

טבעונות לא תיעלם כי היא מונעת מאידאולוגיה, וכטרנד שמדבר על אורח חיים עם לא מעט אנשים שמושקעים בו, קשה לראות אותו נעלם בקרוב.

מנגד יש לנו את טרנד הפליאו:

כשמשווים בגוגל טרנדס בין שתי המילים "טבעונות" ו"פליאו", אפשר לראות שבישראל, איפשהו ב- 2014, יש התעניינות הולכת וגוברת בפליאו, עד כדי כך שהיא עוקפת את זו שיש בטבעונות.
גרף השוואה מגוגל טרנדס בין שתי המילים "טבעונות" ו"פליאו"
גרף השוואה מגוגל טרנדס בין שתי המילים "טבעונות" ו"פליאו" - לחצו על התמונה לגדלה

המשותף לפליאו ולטבעונות הוא ששניהם מדברים על אורח חיים ואפילו אורח חיים מאוזן. אבל בניגוד לטבעונות, לפליאו אין אידאולוגיה ממשית שתתחזק אותו לאורך זמן. לכן, טרנד הפליאו אמור לכאורה להיות פחות משמעותי מזה של הטבעונות, או לא לעקוף אותו, לכל הפחות.

הרי איש מאנשי הפליאו לא יצא להפגין למען אכילת בשר, או יצא באישון לילה להשבית מפעלים ליצור אדממה.
הם גם לא נכנסים לאף אחד לצלחת. כי מה שמעניין את אנשי הפליאו זה פשוט לאכול אוכל שהם מאמינים שהוא בריא יותר מאוכל אחר. מנגד, מבחינת הטבעוני האידיאולוג, כל עוד יש צריכה של מזון מן החי, הוא צריך וחייב להמשיך להאבק.

אז למה טרנד הפליאו ממשיך ומתפתח? הסיבה היא פשוטה.

כל עוד יש טבעונות, וטבעונות אידאולוגית קיצונית בפרט, תמיד יהיה את אלו (במקרה הזה אלו=פליאו) שיעשו בדיוק את ההפך. מעין אנטיתזה.

צריך לזכור שטבעונות בבסיסה היא בסך הכל מבורכת. אבל כל עוד קיימת טבעונות קיצונית, היא תמיד תגרום לצמיחה של טרנדים שיעודדו בדיוק את ההפך. תופעות דומות קל לראות בפוליטיקה. הרי ביבי לא היה ביבי אלמלא השנאה הקיצונית כלפיו, וטראמפ לא היה נבחר לנשיא ללא תרבות הפוליטקלי-קורקט האמריקאית.

**הכותב הוא אוכל בשר אבל לא פליאו, ואין לו שום בעיה עם טבעונות.
חוץ מאולי התמונה הנוראית שהם תקעו לי כאן:
www.tivonews.co.il/Articles/Itamar-Yeshua

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה